Thermostaatknop en radiatorkraan

Wat is het verschil tussen een thermostaatknop en een radiatorkraan? Hoe werkt een thermostaatknop? En kan iedere "domme" thermostaatknop veranderd worden in een slimme thermostaatknop?Het verschil tussen thermostaatknop en radiatorkraan

Met een thermostaatknop kun je de gewenste temperatuur in de kamer regelen. In de knop zit een speciaal element dat gevoelig is voor de omgevingstemperatuur in de kamer. Als het koud is kan er warm CV-water naar de radiator stromen. Het thermostatisch element in de knop staat dan helemaal open. Hoe warmer het wordt, hoe verder het element de kraan dichtknijpt en hoe minder warm water er dus naar de radiator stroomt.

Een radiatorkraan kan de temperatuur niet regelen. Door te draaien aan de knop varieert slechts de grootte van de opening in de kraan. De aanvoer van warm CV-water naar de radiator wordt niet minder naarmate de kamer warmer wordt. Als het warm genoeg is, is dus de enige manier om de verwarming te stoppen, de kraan zelf dichtdraaien.


Een witte standaard thermostaatknop. Slimme thermostaatknoppen zijn hierop te monteren, als vervanging van de huidige thermostaatknop
Een standaard thermostaatknop. Geschikt voor een slimme thermostaatknop
Een radiatorkraan, met een witte draaiknop. Slimme thermostaatknoppen zijn niet geschikt voor dit soort kranen.
Een radiatorkraan. Niet geschikt voor een slimme thermostaatknop

Een thermostaatknoop kun je herkennen aan het opschrift in cijfers 1 t/m 5, en aan de enkele slag die je nodig hebt om de kraan open of dicht te draaien.

Handkranen zijn te herkennen aan het aantal slagen die nodig zijn om de kraan open of dicht te draaien. Dit zijn 2 hele slagen of meer. Ook staan de cijfers 1 t/m 5 er niet op gedrukt.
Thermostaatknop en afsluiter

Een complete thermostaatknop bestaat uit twee delen: de afsluiter, en de knop.

De afsluiter van een thermostaatknop. De thermostaatknop is verwijderd, zodat je de schroeffitting en de pin van het afsluiter-ventiel kunt zien
Een afsluiter
Een Heimeier thermostaatknop, met M30 schroeffitting (standaardmaat)
Een thermostaatknop

De afsluiter is het metalen deel waar het verwarmingswater doorheen loopt. De knop wordt op de afsluiter gemonteerd met een schroef of met een kliksysteem. De meestvoorkomende schroefsystemen zijn van Heimeier, Comap en SAR (in metrische maten M30 of M28). Binnen de kliksystemen komt Danfoss RA, Danfoss RAV en Danfoss RAVL het meest voor.

De knop is de grote, meestal witte of chroomkleurige, draaiknop waarmee je de temperatuur instelt. Vaak staat er een merk op afgedrukt. De meest bekende merken zijn Heimeier, Honeywell en Danfoss.

Een veelgehoord misverstand is dat het water uit de leiding stroomt als je de thermostaatknop losmaakt van de afsluiter. Dat is niet zo. Daarom kun je vervangende, slimme thermostaatknoppen eenvoudig zelf installeren, zonder risico en zonder dat het CV-water afgelaten hoeft te worden.
Slimme thermostaatknoppen, afsluiters en adapters

Een slimme thermostaatknop is alleen geschikt voor afsluiters van thermostaatkranen, en vervangen de "domme" thermostaatknop. Slimme thermostaatknoppen zijn niet geschikt voor montage op handkranen. Heb je handkranen? Dan dien je deze te (laten) vervangen door afsluiters die geschikt zijn voor thermostaatknoppen.

Er zijn afsluiters van verschillende soorten, maten, merken en jaartallen in omloop. De meest voorkomende is de M30 variant, zoals in de afbeelding. Deze wordt beschouwd als de standaard afsluiter.

Meet de diameter van de schroefdraad om te bepalen of je een afsluiter-adapter nodig hebtSlimme thermostaatknoppen passen altijd op standaard afsluiters. Je kunt eenvoudig zelf bepalen of je een M30 variant hebt door de knop van de thermostaatknop te demonteren en vervolgens de diameter van de schroefdraad te meten van de afsluiter (liefst met een schuifmaat). Als de diameter 30 mm is, is het inderdaad een M30 variant en weet je 100% zeker dat de slimme thermostaatknoppen zullen passen.

Heeft de schroefdraad een andere diameter (vaak 28 mm)? Of zie je helemaal geen schroefdraad, maar iets dat lijkt op een kliksysteem? Dan heb je een afsluiter-adapter nodig. Adapters voor de meest voorkomende "niet M30" afsluiters (o.a. Danfoss) worden meegeleverd met de slimme thermostaatknoppen. Welke adapters meegeleverd worden, hangt af van welke van de 3 thermostaatknoppen je voorkeur heeft.
Heb je een vraag?

Stel hem! Onze experts staan voor je klaar
Via e-mail: Laat een bericht achter
Of bewaar 'm en bel tijdens werkdagen: 0 888 - 360 370

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14