innogy SmartHome RST vs Honeywell HR92 vs Heatapp! Drive

Vergelijk slimme thermostaatknoppen van Honeywell, innogy SmartHome en Heatapp

Slimme thermostaatknoppen zijn handig. Je kunt ze bedienen met een app en zorgen voor een flinke besparing op je energierekening.

Hier kun je ze vergelijken en de beste kiezen.

innogy SmartHome RST, Honeywell HR92 en Heatapp! Drive

Drie slimme thermostaatknoppen. Van links naar rechts: innogy SmartHome RST, Honeywell HR92 en Heatapp! DriveKeus al gemaakt?

Dit zijn onze scherpste prijzen. Weet je het nog niet zeker? Lees dan hieronder verder.

innogy SmartHome RST thermostaatknop 1.0
€  39,95

Regelt de temperatuur per kamer en regelt draadloos de CV-ketel (via extra verwarmings-schakelaar). Ook geschikt voor gebruik met stadsverwarming.

Honeywell HR92 thermostaatknop voor Evohome
€  74,95

• Draadloze thermostaatknop
• Groot verlicht display
• Herkent openen raam

Heatapp Drive thermostaatknop
€  84,95

Vervangt de huidige thermostaatknop en regelt de temperatuur per kamer. Geschikt voor CV-ketels en stads-verwarming.

Afmetingen en design

Wat direct opvalt zijn de verschillen in grootte en design. De innogy SmartHome RST het grootst is, Heatapp's Drive het kleinst. Dit kan van belang zijn als je radiatoren hebt die ingebouwd zijn in een omkisting of behuizing, of als ze gebruikt worden als convector (meestal in de vloer). De Drive is de enige knop die qua afmetingen exact overeenkomt met gangbare "domme" thermostaatknoppen van Honeywell, Heimeier of Danfoss.

SmartHome RST: 67 x 75 x 107 mm (B x H x D).
Honeywell HR92: 54 x 60 x 96 mm met ingeklapt display, 54 x 90 x 96 met opgeklapt display.
Heatapp! Drive: 51 x 51 x 80 mm

Bediening

innogy SmartHome RST slimme thermostaatknopDe innogy SmartHome RST is het eenvoudigst te bedienen. Met de grote draaiknop kun je de gewenste temperatuur instellen, en met de langwerpige drukknop onder het display kun je een geprogrammeerd tijdsprogramma activeren ("Automatic" modus) of een handmatige overrule instellen ("Manual" modus). In de overrule modus wordt het tijdsprogramma niet langer gevolgd, maar blijft de laatst handmatig ingestelde temperatuur gehandhaafd.Honeywell HR92 slimme thermostaatknopQua instellen van temperatuur lijkt de Honeywell HR92 veel op de innogy SmartHome RST. Met de draaiknop stel je de gewenste temperatuur in. Er is echter geen mogelijkheid om snel een overrule in te stellen door een druk op de knop onder het display. Dit moet je met de draaiknop doen. Als je de overrule weer ongedaan wil maken, moet je terugdraaien naar dezelfde temperatuur zoals die ingesteld is in het programma op de achtergrond. Dat is minder handig dan bij de SmartHome RST.Heatapp! Drive slimme thermostaatknopHeatapp's Drive heeft geen draaiknop, maar is uitgerust met 3 drukknopjes. 1 voor temperatuur omhoog (rechts), 1 voor temperatuur omlaag (links), en een voor "OK" of "bevestigen" (midden). De knopjes zijn vlak verwerkt in de behuizing, en zijn op gevoel niet heel makkelijk te vinden. Je moet kijken wat je doet. Tijdelijk een temperatuur-overrule instellen is dus wel mogelijk, maar niet echt handig. Heatapp! is ontworpen om volledig via de app op je smartphone of tablet gebruikt te worden. Hierin blinkt het systeem dan ook uit, boven SmartHome en Evohome.

Display

Het display van de thermostaatknoppen is uitgerust met achtergrondverlichting. Zodra je een knop indrukt of draait, gaat de verlichting aan en kun je het display goed en duidelijk aflezen. Hier zie je ze op ware grootte.

Display van de SmartHome RST thermostaatknopDe innogy SmartHome RST heeft het grootste (30 x 25 mm) en makkelijkst te lezen display. Je ziet in één oogopslag wat de gewenste of de gemeten temperatuur is. Ook zie je duidelijk of het vooraf ingestelde tijdsprogramma actief is ("Automatic" modus), of dat de thermostaatknop in overrule staat en het tijdsprogramma genegeerd wordt ("Manual" modus). Er zijn speciale iconen voor kinderslot, de vorstbescherming of de automatische temperatuurverlaging bij een geopend deur- of raam. Bovendien zijn er 2 iconen die aangeven of het draadloze signaal in orde is en of de batterij leeg is.Display van de Honeywell HR92 thermostaatknopDe Evohome HR92 heeft een display van gelijke grootte (30 x 25 mm), maar met kleinere cijfers voor de temperatuurs-aanduiding t.o.v. de innogy SmartHome RST. Desondanks kun je direct goed zien wat de gewenste of gemeten temperatuur is. Het meest linkse icoon geeft de status van de draadloze verbinding aan. Als er een storing is, staat er een uitroepteken naast. Het driehoekje in het midden duidt aan dat de thermostaatknop aangestuurd wordt door een andere Honeywell kamerthermostaat (meestal de Round Wireless). Het slotje geeft aan dat het kinderslot actief is, en aan het ronde cirkeltje links ernaast kun je zien dat er handmatig een andere temperatuur ingesteld is, buiten het ingestelde klokprogramma. Het display van de HR92 is het enige dat in een hoek van 30 graden gezet kan worden, met behulp van een wig die achter het display geplaatst wordt.Display van de Heatapp! Drive thermostaatknopHet display van de Heatapp! Drive is het kleinst (20 x 20 mm). De cijfers voor de temperatuurs-aanduiding zijn dus vrij klein, en tonen alleen de gewenste temperatuur, niet de gemeten temperatuur. Omdat het display aan de voorkant van de thermostaatknop zit, is het vrij lastig om de temperatuur af te lezen op de thermostaatknop zelf. Onder de temperatuurs-aanduiding zijn er iconen voor het kinderslot, vorstbeveiliging en alarm.

Montage

Slimme thermostaatknoppen zijn makkelijk zelf te installeren, zonder hulp van een installateur. Het water van de CV-installatie hoeft niet afgelaten te worden.

De innogy SmartHome RST is het makkelijkst te installeren. Kwestie van een schroef aandraaien. De Honeywell HR92 en de Heatapp Drive maken gebruik van een extra montage-adapter.

innogy SmartHome RST

 • 1: Draai de huidige thermostaatknop naar de hoogste stand
 • 2: Schroef de thermostaatknop los
 • 3: Schroef de SmartHome RST erop
 • 4: Optie: Kantel het scherm naar je toe

Honeywell HR92

 • 1: Draai de huidige thermostaatknop naar de hoogste stand
 • 2: Schroef de thermostaatknop los
 • 3: Schroef de meegeleverde montage-adapter erop
 • 4: Schuif de Honeywell HR92 over de adapter en klik 'm vast
 • 5: Optie: Kantel het scherm naar je toe

Heatapp! Drive

 • 1: Draai de huidige thermostaatknop naar de hoogste stand
 • 2: Schroef de thermostaatknop los
 • 3: Schroef de meegeleverde montage-adapter erop
 • 4: Schroef de Heatapp! Drive op de adapter

Deur of raam open? Verwarming uit!

Slimme thermostaatknoppen gaan handig om met het ventileren van je huis. Staat er een raam of deur open, dan verwarming uit!

De innogy SmartHome RST heeft een ingebouwde software functie die in de gaten houdt of de temperatuur te snel zakt binnen bepaalde tijd. Zoja, dan wordt de temperatuur tijdelijk ingesteld op een verlaagde stand (bijvoorbeeld 15 graden).

Uniek aan SmartHome is dat je hier ook een speciale sensor voor kunt gebruiken: Het draadloze magneetcontact. Het magneetcontact wordt op de deur of het raam gemonteerd en detecteert of deze open is. Zodra dit gebeurt worden alle SmartHome RST thermostaatknoppen in de betreffende ruimte ingesteld op de verlaagde stand (bijvoorbeeld 15 graden), totdat de deur of het raam weer dicht gaat. Dan wordt de verwarming automatisch weer ingesteld op de comfort-temperatuur (bijvoorbeeld 20 graden). De sensor is volledig draadloos en kost € 39,95.

Bij de Honeywell HR92 functioneert dit soortgelijk. Honeywell heeft geen draadloos magneetcontact voor detectie op raam of deur, maar een magneetcontact met kabel. Detectie vindt echter ook plaats in de HR92 zelf: als de temperatuur snel zakt, binnen bepaalde tijd, dan schakelen de thermostaatknoppen in de ruimte naar de bespaarstand. Hierdoor verstrijkt er enige tijd tussen het openen van het raam en het terugschakelen van de verwarming. SmartHome doet dit sneller en spaart zo dus meer energie. In onze ogen is Honeywell's magneetcontact een onhandige oplossing. Deze bevelen we daarom ook niet aan.

De Heatapp! Drive biedt eenzelfde functie als de Honeywell thermostaatknop. Ook hier wordt het temperatuurverschil, binnen bepaalde tijd, gemeten in de thermostaatknoppen zelf en wordt de verwarming automatisch in de bespaarstand gezet. Deze functie is altijd actief en is niet verder in te stellen of te veranderen. Heatapp heeft dus ook geen speciale, draadloze sensor die op de deur of het raam zelf gemonteerd wordt.

Luchtvochtigheid en schimmelbeveiliging

De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Zakt de luchtvochtigheid tot minder dan 40%, dan kunnen mensen daar gezondheidsklachten van krijgen zoals droge geïrriteerde ogen, hoofdpijn, verminderde weerstand en verkoudheid. Maar te vochtig is ook niet goed. Huismijt gedijt prima bij vochtgehaltes van 60% en hoger, waardoor de kans op allergische reacties en de kans op schimmelvorming toenemen.

De slimme innogy SmartHome RST thermostaatknop meet naast de temperatuur ook de luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan SmartHome de verwarming inschakelen en zo het vochtgehalte terugdringen. Schimmel en huismijt krijgen zo geen kans. Andersom kan ook: Is het vochtgehalte te laag, dan kun je met een SmartHome stekkerschakelaar een luchtbevochtiger inschakelen, die pas weer uitschakelt zodra het vochtgehalte weer boven de 40% is.

Zowel de Honeywell HR92 als Heatapp! Drive kunnen de luchtvochtigheid niet meten, en bieden zodoende ook geen mogelijkheid deze te regelen.

Batterijen en levensduur

De drie thermostaatknoppen werken op penlite batterijen (AA). De innogy SmartHome RST gebruikt 3 penlites, waar de Honeywell HR92 en de Heatapp! Drive beiden 2 penlites gebruiken.

De levensduur van de batterijen is voor iedere thermostaatknop gelijk: Gemiddeld 2 jaar. In de praktijk raken batterijen in thermostaatknoppen in woonkamers, badkamers of andere drukgebruikte ruimtes leeg na 1 jaar. Slaapkamers, gangen en de wasruimte doen 2 jaar met een set batterijen, en de zolder kan tot wel 3 jaar vooruit.

Heb je een vraag?

Stel hem! Onze experts staan voor je klaar
Via e-mail: Laat een bericht achter
Of bewaar 'm en bel tijdens werkdagen: 0 888 - 360 370

Heb je de beste gekozen?

Geniet vandaag nog van meer comfort en energiebesparing, met de beste service.

innogy SmartHome RST thermostaatknop 1.0
€  39,95

Regelt de temperatuur per kamer en regelt draadloos de CV-ketel (via extra verwarmings-schakelaar). Ook geschikt voor gebruik met stadsverwarming.

Honeywell HR92 thermostaatknop voor Evohome
€  74,95

• Draadloze thermostaatknop
• Groot verlicht display
• Herkent openen raam

Heatapp Drive thermostaatknop
€  84,95

Vervangt de huidige thermostaatknop en regelt de temperatuur per kamer. Geschikt voor CV-ketels en stads-verwarming.

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14